У Меморијалном центру „Старо сајмиште“ 8. априла 2023. године одржана је Конференција за штампу поводом монтирања торња на Централној кули, који је због радова био демонтиран у августу прoшле године.

На конференцији за штампу др Кринка Видаковић Петров, в.д. директора Меморијалног центра „Старо сајмиште“ рекла је да реконструкција Централне куле тече према предвиђеном плану. Она је навела да се демонтирање торња испоставило као неопходно искључиво због грађевинских разлога јер није било начина да се торањ који се састоји од пет сегмената, а који су били пропали санира.

„Дошли смо у ситуацију да сада монтирамо потпуно нове сегменте који су израђени на основу оригинала и на врх торња биће постављен и оригинални јарбол који смо сачували“, рекла је Видаковић Петров.

Она је на конференцији истакла да жели и да отклони поједина неистинита тумачења међу којима и наводе из петиције Николе Радића Луцатија из Центра за истраживање и едукацију о Холокаусту о томе да се руши Централна кулу Старог сајмишта ради уградње панорамског лифта. Према њеним речима, у целој причи око Меморијалног центра Старо сајмиште постоји једна „политичка мистификација“ која се тиче лифта у Централној кули.
„У објекту у његовом изворном облику постојао је лифт и ми ћемо ту такође имати лифт какав је постојао раније јер ће централна кула постати јавни изложбени простор и неопходно је да због посетилаца постоји лифт како би они могли да иду са приземља на горњи спрат. Такође потребан је лифт и нама како бисмо преносили елементе изложбе из приземља у изложбени простор и назад.

Идеја је да он иде до платоа на Централној кули који зовемо „Звезда“ и посетиоци ће бити у прилици да изађу на тај плато и виде околину: логорски простор, Калемегданску тврђаву, Патријаршију, Музеј савремене уметности, Нови Београд, Београд на води… Није реч ни о каквом панорамском лифту то је обичан лифт у који стаје пет људи тако да је  мистификација да рушимо кулу да би инсталирали панорамски лифт”, рекла је Видаковић Петров.

Она се осврнула и на поједине наводе да је Закон о меморијалном центру репресивни закон којим су избрисане независне мањинске меморијалне установе, а што се односи на јеврејску и ромску заједницу и навела да то није тачно. Такође је додала да се у јавности спомињало и то да је овим законом Меморијални центар постао државни пројекат и навела да је то тачно али да треба имати у виду да су сву сви меморијални центри у свету државни пројекти.
Додала је да су у Меморијалном центру “Старо сајмиште“ посвећени очувању културе сећања и историји логора који је постојао на том простору.

Пројектну документацију за радове је урадио тим Завода заштиту споменика  културе предвођен архитектом и конзерватором Александром Шевић, која је на конференцији указала да је обнова односно статичка санација објеката била неоходна јер је он био у великој мери нестабилан.
Додала је и да је идеја  била да се он врати у најприближнији изворни изглед из времена кад је подигнут.

© COPYRIGHT MCSS